Proces produkcyjny



Jedynym sprawdzonym sposobem oraz gwarantującym najwyższą jakość towaru jest belowanie wysłodków wychodzących prosto z produkcji.
Dlaczego jest to tak ważne ?
Dlaczego nie można belować wysłodków kilka lub kilkanaście godzin po opuszczeniu zsypu ?
Odpowiedź jest bardzo prosta. Wysłodki podawane do prasy mają temperaturę ponad 50 st C, i właśnie w takiej temp proces zakiszania przechodzi najsprawniej i najbezpieczniej. Belowanie 1 szt. trwa niecałe 3 min, później balot jest odstawiany na utwardzony plac gdzie musi pozostać przez 2 tyg. Czas jest niezwykle ważnym czynnikiem, ponieważ już po kilku godzinach zaczyna się zakiszanie. Po upływie tego czasu belowanie wysłodków nie ma sensu ponieważ po sprasowaniu zachodzi proces powtórnego zakiszania. Jest to niebezpieczne dla zwierząt i taka pasza nie powinna być używana jako karma.
Dlatego wyeliminowaliśmy ten niezwykle niebezpieczny proces, skracając do minimum okres pomiędzy opuszczeniem dyfuzora przez wysłodki a ich sprasowaniem. Dzięki naszej wieloletniej obecności na rynku , cukrownie umożliwiły nam pracę na ich terenie. Stosowanie tej technologii zapewnia produkt najwyższej jakości. Potwierdzają to kontrole właściwego dla rejonu produkcji , Powiatowego Inspektoratu Weterynaryjnego. Nasza firma jest zarejestrowanym producentem paszowym. Nasze wysłodki w belach cechują się najwyższą jakością z dostępnych na rynku.


1. Zasyp kosza prasy belującej:

2. Właściwe prasowanie wysłodków w komorze prasy i owijanie siatką utrzymującą cylindryczny kształt po obwodzie balota. Siatka zapewnia również niezbędną wytrzymałość w trakcie przeładunków i przewożenia.

3. Wysunięcie balota z komory prasy i 14 krotne szczelne owinięcie specjalną folią.

4. Wyładunek balota z prasy

5. Transport na plac składowy.

6. Składowanie (i zakiszanie) przez okres 2 tygodni na placu składowym.